2024 - 2025
Πολιτιστικό πρόγραμμα "Ο πολιτισμός στο τραπέζι - -Η διατροφή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα"
Κατά το σχολικό έτος 2024-2025, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Ο πολιτισμός στο τραπέζι – Η διατροφή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», με στόχο να εξερευνήσουν τη βαθιά σχέση ανάμεσα στον πολιτισμό και τη διατροφή μέσα από τους αιώνες.
Το πρόγραμμα προσέγγισε τη διατροφή όχι απλώς ως βιολογική ανάγκη, αλλά ως πολιτισμικό φαινόμενο που αντικατοπτρίζει την ιστορία, τις παραδόσεις, την τέχνη και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος οι μαθητές
α) Εξερεύνησαν τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και διαπίστωσαν πώς οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές επηρέασαν την κουζίνα κάθε περιόδου.
β)Ανακάλυψαν τη γαστρονομική ποικιλομορφία της χώρας μας και συνέλεξαν παραδοσιακές συνταγές από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι τη Μακεδονία και την Ήπειρο.
γ)Μελέτησαν πώς τα λαογραφικά έθιμα συνδέονται με συγκεκριμένα φαγητά και γεύσεις.
δ)Αναζήτησαν αναπαραστάσεις τροφίμων και γευμάτων στη ζωγραφική, τη λογοτεχνία, και τον κινηματογράφο.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις
α) στους Μύλους Λούλη Α.Ε
β) στην ΕΠΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ-Σχολή Αρτοποιίας,
Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής τέχνης.